φαρμακευτικός σύλλογος Πέλλας

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟ ΚΟΙΝΟ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ZANTAC ΚΑΙ ΤΑ ΓΕΝΟΣΗΜΑ ΤΟΥ
2019-09-21 21:28:38

 

To ZANTAC είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικός Η2-ανταγωνιστής της ισταμίνης. Αναστέλλει την βασική και την μετά από διέγερση γαστρική έκκριση, μειώνοντας τον όγκο και την περιεκτικότητά της σε οξύ και πεψίνη. (Πηγή: Γαληνός Οδηγός Φαρμάκων)

κοινώς αποτελεί ένα πολύ αποτελεσματικό φάρμακο για το πεπτικό έλκος και την γαστροοισοφαγική παλιδρόμηση, την κατάσταση εκείνη όπου περιέχομενο του προστατευμένου στομάχου ανάγεται προς τον απροστατευτο στο οξύ οισοφάγο με αποτέλεσμα το κάψιμο (καούρα)

Στις 13 Σεπ 2019 ο Αμερικάνικος Οργανισμός Φαρμάκων ανακοίνωσε ότι υπέπεσε στην αντίληψή του η παρουσία πρόσμιξης NDMA σε πολύ χαμηλά επίπεδα στο σκεύασμα.
Το NDMA κατατάσσεται ως μία πιθανή καρκινογόνος ουσία η οποία βρίσκεται ως περιβαλλοντική επιμόλυνση σε νερό και τρόφιμα το κρέας και τα λαχανικά

Δεν υπάρχει λόγος διακοπής της θεραπείας αφού δεν υπάρχουν βάσιμα επιβεβαιωμένοι λόγοι. Για την ώρα γίνονται εξοντωτικοί εργαστηριακοί έλεγχοι σε όλα τα προϊόντα με δραστική την ρανιτιδίνη.

Σε πειράματα που έχουν διεξαχθεί στο παρελθόν μια θεωρία παραγωγής NDMA είναι η χλωρίωση της Ρανιτιδίνης με μέγιστη παραγωγή σε pH 8 μετά από 5 μέρες επαφή. Η χλωρίωση και έτσι η παραγωγή NDMA είχε αντιστρόφως αντίστροφη σχέση με το pH οπότε η μόνη συμβουλή που θα μπορούσαμε να δώσουμε για ακόμα πιο μεγάλη ασφάλεια είναι: Προτιμάτε να λαμβάνετε το φάρμακο μετά το φαγητό

Να μην καταναλώνετε Αλκοόλ μαζί με την ρανιτιδίνη

Όσοι ασθενείς πάσχουν από κάποια φλεγμονώδη πάθηση και καταναλώνουν κάποια μορφή ρανιτιδίνης καλό είναι να συμβουλευθούν τον ιατρό ή τον φαρμακοποιό τους για να μελετήσουν εναλλακτικές λύσεις.

Επίσης

Πηγές :

- FDA
https://www.fda.gov/media/130801/download

- N-nitrosamines, emerging disinfection by-products of health concern: An overview of occurrence, mechanisms of formation, control and analysis in water - Scientific Figure on ResearchGate. Available from: https://www.researchgate.net/…/Different-reaction-mechanism… [accessed 20 Sep, 2019]

 

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.