φαρμακευτικός σύλλογος Πέλλας

ΠΦΣ: H YΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΤΑΙ ΜΕ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΔΑΠΑΝΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΦΟΡΩΝ
2015-05-14 11:19:04

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ

ΑΘΗΝΑ 14.5.2015

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η φημολογούμενη αύξηση του ΦΠΑ που θα αναθεωρήσει και τις  τιμές των φαρμάκων προς τα επάνω, θα αποτελέσει ένα ακόμη πλήγμα στην παραπαίουσα φαρμακευτική περίθαλψη.

Η φαρμακευτική δαπάνη που παραμένει καθηλωμένη τα τελευταία χρόνια σε επίπεδα πολύ κάτω του κοινωνικώς αποδεκτού ορίου, θα μειωθεί  ακόμη περισσότερο και αυτό διότι η οποιαδήποτε αύξηση του ΦΠΑ, είναι ισόποση μείωση του συνόλου της φαρμακευτικής δαπάνης.

Παράλληλα σε μια χώρα που μαστίζεται από την ανεργία, η οποιαδήποτε αύξηση στην τιμή των φαρμάκων σημαίνει ακόμη μεγαλύτερη επιβάρυνση για τους ασφαλισμένους και τους ασθενείς.

Η λογική της οριζόντιας αντιμετώπισης των δαπανών υγείας αποδείχθηκε λανθασμένη και καταστροφική. «Τα φάρμακα δεν μπορούν να αντιμετωπίζονται με όρους αγοράς της λιανικής. Σε όλες τις ανεπτυγμένες χώρες ο ΦΠΑ είναι από 0% πχ στη Μάλτα, ή στη Σουηδία  μέχρι 3% στο Λουξεμβούργο. Στην δε γειτονική Ισπανία είναι 4%. Η υγειονομική κρίση  αντιμετωπίζεται με αυξήσεις δαπανών και όχι φόρων», τονίζει ο πρόεδρος του ΠΦΣ κ. Κωνσταντίνος Λουράντος.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                                 Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΛΟΥΡΑΝΤΟΣ                                                          ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ